Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Tuesday, September 29, 2009

Evolusi Handphone

dah lama tak update blog..tatau nk membebel pe..skarang ni idup takde topik sangat..hehehe tapi entry ni just nk cita handset2 yg aku pakai sejak sek sampai a skarang..

first skali, masa sek aku tak minat kat nokia 3310 walaupun time tu tgh laris cam pisang goreng lpas ujan..bukan pe..dah ramai yang pakai nokia 3310 ni...aku ni jenis tak suka sama dgn orang lain...lagipun besau a..tak selesa nk letak dalam poket...so gi usya kedai minat dgn satu hp ni..Sony Ericsson T100...kira mahal skit je dari nokia 3310...and yg lagi best hp ni slim gila a..kalu gi sek pun aku letak poket blakang..memang takde sapa perasan aku bwk hp sbb sama tebal je dgn wallet aku...design pun smart time tu..screen glass kaler biru..memang cun a...ada led signal light kaler ijau..kalu ada line berkelip2 a...memang cun abih..


then lepas beberapa tahun guna hp ni ntah camna ada prob keypad ketat, aku gi jual before rosak lagi teruk..tapi bila difikirkan skarang, rugi gila a..cam nk gi cari balik hp tu...so hp kedua nokia 8250..nama lainnya nokia butterfly..time tu famous gk hp nokia yg jenis n bentuk gini sbb slim...peganti nokia 3310 a..so aku pun ikut beli sbb urgent..takleh idup woo tanpa hp...


hp ni aku sempat guna sampai abis spm...memang puas ati sbb slim n mudah je nokia punya hp ni walaupun time tu aku tak berapa suka brand nokia ni sbb ramai yg dah guna...time tu kalu bleh nk hp yg takde sapa guna lagi hehehe

then lpas abis sek aku tukar lagi..maybe sbb bosan duk kt umah before dpt tawaran univ (tapi kna gi plkn gk) ..so nk ilang bosan beli a bnda baru bagi ceria idup..time tu baru je famos hp camera...aku pn gi usya kedai..disebabkan nk berjimat, aku beli hp camera paling murah yg bukan nokia..hehehe BENQ M300...best gila hp ni..sbb tu first time aku beli hp ada kaler..syok gila aa...pastu mula a tukar2 gambo dgn makwe..leh letak gambo makwe jadi wallpaper..hahaha zaman cinta monyet dahulu kala..

pastu lepas satu semester masuk univ, aku rasa bosan lak pkai hp ni..bluetooth pn takde...kad memori lagi a takde...then target nk beli nokia n-gage QD ni...trade in dgn hp BenQ tu dapat a kurang 200..main game pun best..nk dgr mp3 pun sng..tapi yg tak bestnya n-gage ni besar skit n tebal..so nk masuk poket suar pn tak selesa..tapi bila pikirkan balik skarang ni rasa nyesal je jual kat kawan aku sbb hp ni canggih gk..adoiiii

lpas jual Nokia n-gage ni kt kawan aku dgn harga RM400, then aku gi angkat hp slim balik...takde dah tebal2 n besar2...pilihan terbaru Motorola L6...ni hp paling tahan pernah aku guna...rosak pn sbb kdai osakkan..nk pasang casing baru pn sampai patah cangkuk..geram gila..hp motorola L6 ni aku sempat guna setahun lebih je..then jual sbb tanak rosak lagi teruk..nasib baik ada kedai tu ambik ikut harga tanpa rosak..trus aku trade in yg baru lagi...

pilihan terbaru, Sony Ericsson S500i..hp slide..aku beli sbb faktor design dia..then ada disco light..bila ada org call or msg macam2 kaler kuar...bagi aku ni hp paling cantik penah aku guna..lagipun tu first time aku guna hp slide...kalu tangkap gambar memang cantik..besa la hp Sony Ericsson..teknologi camera diorang memang dh maju...tapi dkat stahun guna hp ni keypad makin ketat...mybe sbb byk gegar bila byk kali tutup buka hp tu..


dalam masa yang sama aku beli hp samsung C260 ni sbb aku guna 2 sim card...lagipun hp ni lawa gk..tujuan beli hp ni just nak guna dua simcard je..tokey kedai kata kalu slalu tukar sim card kat hp nnti cpat rosak..

berbalik pada cita Sony Ericsson S500i... sbb tanak hp Sony Ericsson S500i tu rosak lagi teruk aku gi cari kedai yg leh beli dgn harga tanpa rosak..nasib baik ada satu kedai tu nk tolak...then trus trade in hp baru..hp samsung c260 tu pun tolak gk...

hasilnya Nokia 5220 Express Music..ni pilihan terbaik aku setelah survey kat tenet...apa yg best is masa standby dia paling lama berbanding hp2 lain...bleh capai 406jam..kalu nk dgr mp3 tu memang lama..aku wat dgr MP3 dari malam sampai pagi, bateri tak turun2...maybe tahan 24 jam kalu wat dgr lagu..n faktor lain mesti la slim..pastu ada button control music akt tepi dia..kamera 2MP..pastu ada warning light kat bwh camera tu..means kalu ada msg yg tak dibaca lagi so dia berkelip2 a..tak pyh cek screen dah..jimat bateri skit..then yg bestnya earphone yg beli kat kedai besa tu pun bleh cucuk kt hp ni..memang masuk..tak pyh beli yg nokia punya pun takpe..tapi leh dgr mp3 je a..nk ckp tpn takleh a kalu guna aerphone lain... sampai skarang aku still guna hp ni..dah nk dekat stahun..memang puas hati! so beli a hp Nokia 5220 Xpress Music ni sbb memang korang tak akan rugi...



P/s: hp dah jarang berkokok..huk huk huk :(



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

0 BUZZ!!!:

Post a Comment