Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Thursday, December 10, 2009

Hari matahari tegak atas Kaabah (qiblat)


Tahukah korang bila matahari tegak betul-betul kat atas Kaabah; qiblat umat Islam seluruh dunia?

mengikut JAKIM dan badan-badan yang sewaktu dengannya. matahari berada tegak di atas Kaabah pada tarikh:
  • 28 Mei
  • 16 Julai
Ianya berlaku setiap tahun..selang masa Jeddah dan Kuala Lumpur adalah 5 jam.. jadi waktu yg sesuai untuk menentukan kiblat pada hari-hari tersebut adalah pukul 5 petang waktu Malaysia,,

Kepada sesiapa yg nak betulkan qiblat korang leh tunggu hari-hari tersebut untuk mengetahui kiblat yang sebenar!






[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

6 BUZZ!!!:

BabyMocha said...

Nanged!

Have a nice day! :)

F I T said...

@BabyMocha eh..i thought u r muslim cause u leaved ur comment in muslim tips.. heh it's ok lah..thanks for nang me.. have a nice holiday! ^_^

honeyy said...

dah lepas lah datenye.. npe lah ko x letak entry nih awal2..

F I T said...

@honeyy heh xpe a...nnti wat a reminder kat kalendar..kang tak publish arini lupa lak nnti..

nnti a saya wat reminder kt blog bila sampai tarikh tu.. ^|^

waniBadri said...

setiap tahun ke?.. 16 julai is my bday. hehe.. suke3.. neway, akhir2 ni blog slalu update. rajen nmpak.. hehe

F I T said...

@waniBadri a'ah setiap tahun.. panduan ni ada kuar kat paper bulan lpas2..teringat lak nk sebar kt blog..cari pahala skit hehe

takde a rajin sangat update..skit2 ja..maybe sbb ada byk masa terluang kat umah.

btw slamat bercuti! ^~^

Post a Comment