_
*Rasa nak tepuk dahi je bila baca balik blog ni. Adeh..*
Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM
-admin

Thursday, December 10, 2009

Hari matahari tegak atas Kaabah (qiblat)


Tahukah korang bila matahari tegak betul-betul kat atas Kaabah; qiblat umat Islam seluruh dunia?

mengikut JAKIM dan badan-badan yang sewaktu dengannya. matahari berada tegak di atas Kaabah pada tarikh:
  • 28 Mei
  • 16 Julai
Ianya berlaku setiap tahun..selang masa Jeddah dan Kuala Lumpur adalah 5 jam.. jadi waktu yg sesuai untuk menentukan kiblat pada hari-hari tersebut adalah pukul 5 petang waktu Malaysia,,

Kepada sesiapa yg nak betulkan qiblat korang leh tunggu hari-hari tersebut untuk mengetahui kiblat yang sebenar!






6 komen:

BabyMocha said...

Nanged!

Have a nice day! :)

F I T said...

@BabyMocha eh..i thought u r muslim cause u leaved ur comment in muslim tips.. heh it's ok lah..thanks for nang me.. have a nice holiday! ^_^

honeyy said...

dah lepas lah datenye.. npe lah ko x letak entry nih awal2..

F I T said...

@honeyy heh xpe a...nnti wat a reminder kat kalendar..kang tak publish arini lupa lak nnti..

nnti a saya wat reminder kt blog bila sampai tarikh tu.. ^|^

waniBadri said...

setiap tahun ke?.. 16 julai is my bday. hehe.. suke3.. neway, akhir2 ni blog slalu update. rajen nmpak.. hehe

F I T said...

@waniBadri a'ah setiap tahun.. panduan ni ada kuar kat paper bulan lpas2..teringat lak nk sebar kt blog..cari pahala skit hehe

takde a rajin sangat update..skit2 ja..maybe sbb ada byk masa terluang kat umah.

btw slamat bercuti! ^~^

Post a Comment