Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Monday, December 28, 2009

Renew Road Tax Motosikal; KuDiAniaya Insurans!



Dimana? : Pejabat Kurnia Insurans Jejawi, Perlis

Bila? : 28 Dec 2009

Apa? : Ntah. Nak renew road tax motosikal a.

Kenapa? : Sebab road tax dah mati la. Innalillah!

Bagaimana? :

  • Mula-mula, gi wat insurans dulu kat mana-mana pejabat Insurans (MAA, Kurnia Insurans)
  • Pastu, baru gi renew road tax kat pejabat JPJ.. kat pejabat Pos pun bley!
Berapa? :
  • ni yang masalah ni. Untuk motosikal BAWAH 10 TAHUN, DIWAJIBKAN ambik first party insurance. 'Saya mesti pilih!'
  • Kalu motosikal lebih dari sepuluh tahun bleh ambik first, second atau third party. 'Saya boleh pilih lain!'
  • Harga insurans bergantung kepada jenis motosikal korang! Yamaha paling mahal (nama pun YangMahal).. yg lain kurang skit.. perghh terkucil daku di pesisiran kaunter!
Kesimpulannya? : Disebabkan Tuan Weblog mempunyai sebuah Lagenda kuda jepun berjenama Yamaha yang baru dibeli setahun lepas, beliau terpaksa memasang sayap pada kesemua wangnya yang berjumlah RM257.20 untuk diterbangkan ke negara jajahan Kurnia.

Moralnya? : Sila bawa wang lebih untuk urusan insurans sebelum anda terpaksa berkejar ke bank berdekatan atau pulang ke rumah kerana salah bajet!





Pstt: kerana Lagenda yang tak pernah menjadi mitos, kerana Kurnia yang tak pernah menolak pitis, ku redah jalan raya berkali-kali kerana sekeping kertas yang terlalu berharga di kalangan mata-mata!

Pssttt: adoiyaiii! lu memang tak payah pikir sendiri dah.. memang dah wajib kena beli first party insurans!



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

9 BUZZ!!!:

Aidi-Safuan said...

huhu..bayar jer

F I T said...

@Aidi-Safuan dah bayar pn.. tu pn ulang alik balik umah ambik wit lebih..bawak wit tak cukup sbb salah bajet..adoii letih tul arini!

..nOj.. said...

eh ye ke roadtax moto semahal itu? anbelibebel... rase rasenye mcm dlu penah dgr cite yg roadtax moto nk dimansuhkan dh... pesai ade lg?

F I T said...

@nOj tak mansuh pn a..ada je road tax moto...tu arga insurans urk moto Yamaha cam LC atau Lagenda..memang insuran untuk moto yamaha mahal sbb akak tu kata harga moto Yamaha tak jatuh..kalu EX5 tu murah a dalam RM130..ada pakcik tu beli insurans moto EX5 dia..adoii memang salah bajet a...ingatkan bwh RM200 rupanya lebih lak..

lee said...

hai,nk tnya la insurans utk moto lagenda 115c berapa ya????tnya pening utk fkr smua nie...

matyeh said...

haha..pgalaman tu bro..

faris said...

sbar2

Insuranskereta.my said...

kan bagus kalau myeg boleh buat roadtax motor

http://insuranskereta.my

Insuranskereta.my said...

kan bagus kalau myeg boleh buat roadtax motor

http://insuranskereta.my

Post a Comment