Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Tuesday, December 22, 2009

Siapa kata kerja kampung tak lumayan?

Ini kerja yg aku wat bila nak wit..dan bila rajin kot..haha! Memang dasar si pemalas yang suka membina perut!

Yup aku duk kampung tapi takde a terlalu mundur. actually umah aku memang dikelilingi dengan pokok kelapa.. memang byk.. dan aku tak panggil tu pokok kelapa..tu pokok duit k..sekali buah jatuh kira macam duit gugur dari langit a.. heh!

takde lak aku nk guna beruk atau spesies yang sewaktu dengannya untuk petik kelapa kat pokok...so tunggu kelapa gugur a.. bila dah banyak kelapa jatuh kena kutip.. kalu lambat kutip kang kelapa tu kuar akar dan daun pastu bercambah jadi pokok kelapa kt situ!


bila dh kutip semuanya, pe lagi? kupas la.. aku tak guna gunting panjang yg jenis cucuk ke bawah tu... aku guna mata pacak camni.. amacam? ada bran??hehe aku dah mula guna senjata tajam ni sejak darjah 5.. memang bahaya.. tapi bila dah besa, ok a.. alah bisa tegal biasa! dulu time sek ren duit tu suma aku wat beli walkman canggih2 dan kaset..heh gila muzik punya pasal..


dalam sehari aku dapat kupas 100biji..sebiji skang 50sen..harga tak tetap k..ni harga minimum..kengkadang leh naik sampai 80sen sebiji.. time raya bleh capat seringgit sebiji..ni harga kupas..kalu tak kupas potong kurang seposen ja.. jadi skang ni kalu seratus biji dah dapat RM50.. kira ok la untuk kuruskan badan ni..duit pn dapat, perut pun turun haha!



pergh byk dh duit aku dapat... ini termasuk income2 aku yg lain... pg tadi nk simpan dalam ASB tapi diorang dah tutup urusan untuk kemaskini bonus... Jan 4, 2010 baru diorang buka urusan perbankan..

korang perasan tak duit kertas seringgit pertama tu salah cetak.. lari skit gambar dia.. sayang lak nk guna duit seringgit rosak ni.. bukan senang nk dapat!


P/s: skang ni byk cara nk cari duit..kena kreatif dan tak malu belajar! Menganggur tak semesti takde duit k. haha!



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

12 BUZZ!!!:

zack zukhairi said...

bagus bro. aku suke cara kau. pada aku, gerak tulang empat kerat, maka ko boleh idup. :)

F I T said...

thanks..betul tu..idup kena rajin, baru ada rezeki..jgn idup malas, mati takmau, tu dah nyusahkan org je..heh!

rizputra7 said...

ye aku sokong..sapa kata kerja kampung tak lumayan...aku bangga kerja kampung nie...

F I T said...

ahah kalu kena cara bleh dapat ribu2 sebulan.. memang bangga keja kampung!

zella said...

prnh dgr kat dlm berita...
engineer sanggup behenti keje psl nk keje kmpg...
msti masyuk tu...

Eyriqazz said...

bagus bro..yup,betul tu bro..byk cara nak buat duit...yg penting usaha..ada india dari india cuci kereta kat kondo kami..sebulan RM2 ribu lebih dia dpt...dia buat ni pun waktu malam sahaja...

http://eyriqazz.blogspot.com/

blakepaghe said...

Topik yang bagus telah diketengahkan oleh kamu.. semoga dapat difikirkan oleh segenap masyarakat.

F I T said...

@zella memang masyukk..beli tanah sbidang...pastu tanam sayur ke bela ikan ke memang untung a..keja takde boss ni memang best haha

@Eyriqazz tu a..yang penting kena rajin dan tak malu..kalu 1 keta 5ringgit..sehari 10 keta..dah RM50...sebulan dah berapa??RM1500 pergghhh

@blakepaghe thanks bro.. masyarakat kena buka mata, buka minda..rezeki memang ada di mana2..heh!

touyakaruma said...

Haah .. benda yang macam nie kena pandai dan nak atau tak jer .

F I T said...

@touyakaruma nak seribu daya..tanak seribu dalih..tapi kalu nak pun kena blaja dulu..baru ada hasil...

thanks all sbb sudi jengok my blog..

Kyuubi_85 said...

nak keja kg, mesti rajin n tak malu.. baru ble dpt lbh skit..

F I T said...

@Kyuubi_85 keja mana2 pn kalu tak malu dan rajin bleh je nak dapat income lebih.. yg bestnya keja sendiri ni, takde boss a haha!

Post a Comment