Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Saturday, December 19, 2009

Tukar favicon @ logo web/blog

hari ini ingat nk wat advertorial flymas.mobi tu tapi takde mood lagi..

hari maintenance blog skit..so nk share skit tutorial yg aku wat... utk sapa2 yg guna blogspot lah..yg guna tapak lain tu baca je la gk..

hari ini aku tukar fav icon aku...benda alah yg ada sebelah address tu..



sebenarnya benda ni dah lama aku apply kt weblog aku, tapi tak jadi sbb salah letak tempat utk kod tu.. nak tukar tu ada 4 step;

  • upload gambar pilihan korang (25x25pixel) kt photobucket, takpun mana2 la atau googling je mana2 favicon yg dh siap ada kt tenet ni.. untuk dapatkan link gambar tu
  • bila dh dapatkan link gambar tu..dan letakkan dalam ruang kosong kt kod favicon ni..
  • ok..dah letak link gambar tu kt ruang kosong tu kan.. ni step paling penting! yang step 1&2 pn penting gk..heh masuk DASHBOARD korang..pastu klik LAYOUT dan EDIT HTML, cari pkataan '/head' utk letakkan kod fav icon yg lengkap tu! nk sng click CTRL+F untuk buka aplikasi find word.. dan masukkan perkataan '/head'... contoh ada kat snapshot bawah ni..

  • bila dah jumpa, letak kod fav icon yg lengkap tu selepas perkataan (/head) tu... antara (/head) dan (body)... kalu korang letak sebelum (/head) memang takkan jadi fav icon korang yg gempak tu.. ini a yg tjadi kt aku sebelum ni..
  • last sekali klik SAVE TEMPLATE..
ok dah siap...nk tgk contoh leh tgk fav icon weblog ni..kalu nk cun guna format gif supaya takde background dan logo tu nampak terapung!


P/s: lpas ni nak share cara nk buang blogspot bar kt atas skali tu! stay tune!



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

20 BUZZ!!!:

akubukanartis said...

slm.. hey hey thnks fo the info!! :D

~ narissa ~ said...

~ eerrr..tak paham laa..

F I T said...

@akubukanartis ok takde hal punya...

@narissa tak paham kt mana? meh saya tolong!

udacun said...

Buat2 paham.. nnt nak try..hehe

F I T said...

saya tak dilahirkan sbg cikgu..juga tak minat jadi cikgu..sbb tu susah nk paham kot.. heh!

Kyuubi_85 said...

dah lama nak cari cmane nak buat benda ni..nanti nak try la.. :D

F I T said...

a'ah..try a..mesti bleh punya..heh! :D

Kyuubi_85 said...

tak ble la pla aku tukar icon tu.. msh gak ngan blogger tu... huh! pts asa

F I T said...

bro..link bro tak lengkap a..link gambar tu kena letak full punya..yg rel tu kena letak shortcut icon..icon je macam tak lengkap kot.
ni yg bro punya...
(link href='animated_favicon1.gif' rel='icon' type='image/gif'/)


ni yg saya syorkan...arap betul a..
(link href='http://www.photobucket.com/animated_favicon1.gif' rel='shortcut icon'/)

**ganti tanda '(' dengan tanda kolum tajam tu..

Kyuubi_85 said...

aku dah balik2 try tp msh tak dpt la.. kali ni blank pla dah...

Kyuubi_85 said...

bro! dah dpt tkr favicon tu akhrnye.. hehe.

Thanks for ur help.. :D

F I T said...

ok bagus a gitu..heh

kNajib said...

wah.. da jadik. tq2
http://jtx-1000.blogspot.com/
hehe, amacam...

F I T said...

perghh ok a..dh smart a tu..hehe

cEro said...

cool laa..
aku pon dh tukar...
TQ sifu...
singgah laa tgk http://cerolian.blogspot.com/

F I T said...

@cEro perghh dah tengok blog..lambang tengkorak siot..caya la.. ^_^

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

ok2 dah buat... jadi2... yahoo.. thank you.. hehe

F I T said...

@Zikr the Jalanan Sepi Perantau oh dah tengok dah..smart a tu bro heh :D

Cik Dogol Yang Bertuah...sket said...

nak try nak try

F I T said...

@Cik Dogol Yang Bertuah...sket - a'ah cuba la..kalau tak jadi gitau saya..kalau jadi gitau orang lain hehehe

Post a Comment