Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Friday, December 11, 2009

Tutorial; letak contact form dalam web/blog


apa yg aku nk share ni memang sangat berguna utk bloggies semua.. disebabkan fungsi blog hanya menyediakan function utk menghantar entry2 atau penulisan serta function utk comment, jadi utk menambahbaikkan fungsi blog mungkin terhad kecuali korang ada bantuan dari third party atau korang sendiri cipta widgetnya heh!

btw, aku ada widget yg nk dikongsi.. widget yg bleh bantu korang untuk rapatkan komunikasi dgn readers2 korang.. haa panjang aku celoteh tapi tak gitau pe lagi..


macam tajuk entry ni, aku nk kongsi pasal contact form..fungsi benda ni korang leh letak form tu dalam entry korang..nnti readers2 korang akan tulis dalam form tu dan terus submit ke e-mail korang.. kalu nk tgk contoh kt weblog aku, leh KLIK SINI atau klik je link CONTACT FIT kat bawah banner aku tu!

lagipun widget ni memang secure sbb ada word verification kot2 a ada android atau anasir-anasir yang sewaktu dgnnya!

so kalu nk guna widget tu, KLIK SINI nnti korang akan masuk webpage Kontactr tu..

tak susah pn nk dapatkan widget ni.. ada 3 langkah je; Register, get code dan paste in your web/blog...

masa dapat code tu, korang leh edit dia punya appearance colour..pandai2 la pilih yg seswai dgn theme web/blog korang!

utk bloggies cam aku ni, korang wat a satu entry untuk contact form ni..pastu letak code tu kat entry tu.. nnti wat a link terus ke entry yg ada contact form tu.. sng kan? cam pening je ayat aku

jgn lupa tick 'Don't allow comment' kat post option entry tu.. kang ada yg menggatal dok comment bawah form tu...

jadi tunggu pe lagi? hanya 3 langkah je.. wat a skarang.. mesti ramai yg nak ngorat PM* korang!


*Personal Message




P/s: yang jauh didekatkan, yang dekat dirapatkan, yang rapat jangan nk menggatal!

P/s 2:weblog maintenace dah nk siap..huhu counting down to 2010! ^_^




[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

4 BUZZ!!!:

Melz said...

hoho bro :) thnx ! dah menjadi ;) hahaha

F I T said...

wah bagus2! hehe ^_^

secretcloset buddy said...

salam...saya masuk melalui google sebab carik pasal contact form ni la...thanks...blog pon menarik..i likeeee... =))

F I T said...

salam..owh bagus a..harap berguna tutorial ni kt awak.. thanks :D

Post a Comment