Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Monday, March 30, 2009

Jalan-jalan cari Netriders...


Baru lepas ambik theory test (first stage).. masing2 blur..



Ni ler classmate aku yang dapat join Malaysia Netriders ni.. Masa ni sebelum naik lif utk ambik Packet Tracer Test (nonfinal category) dan Router Test (final category)... mulanya aku dan 3 orang kat blakang tu je yg nak disnapkan.. tetiba ramai2 serbu nak join sama.. adoi...



Baru abis Packet Tracer.. lepak kat depan bangunan UniKL...masing2 tgh happy sbb kitorang berjaya dapat tempat 1-5.. hohohoh



Gi buang ambik angin jap before acara prize-giving bermula..



3DIT 08/09 gempaq!


P/s: Jangan marah a...nanti kena jual.. hehehe




[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

Sunday, March 29, 2009

Netriders Challenge Malaysia 2009

setelah puas tido sejak balik malam smalam, arini bangun awal basuh moto, gi breakfast... time basuh moto ada lak cerekarama suami isteri gado...aiyaa... mengganggu mood aku tul... eh tapi bukan ini yang aku nak cita... hehehe

smalam aku gi UniKL sbb wakili UTeM untuk netriders challenge peringkat kebangsaan... time ni UniKL ada ari terbuka.. so byk le event yang ada...

Lepak kt dpn bngunan.. Meriah macam jom heboh! ! snap masa br abis packet tracer..dgn puas hatinya...hahaha!!!

so far pasal pengurusan ptandingan ni ok cuma peralatan je macam kureng skit...kalu dah peringkat kebangsaan patutnya grand a skit..tapi pc cam cc kat kampung aku je...masa first stage jawab soalan...minit ke 50 tiba2 'question not available'..adoi..berulang lak peristiwa cam CCNA contest kt UTeM aritu..tapi ok lagi sbb masa dia bagi lagi satu jam..markah??? rahsia a sbb tak byk aku dapat hehehe... total mark suma 114..ada 50 soalan... ada bentuk soalan yg kitorang tak biasa di mana soalan tu ada multiple answer tapi dia tak bagitau ada brapa byk jawapan yg betul(select all answer that apply)... woo kalu salah dapat -1...

time nak register.. terpaksa pakai sweater pagi2 buta naik bus sbb aku memang anti-cold dan anti-wind...hehehe!!!

masa wat packet tracer(non-final stage), aku n kengkawan aku suma dapat pc lembap.. bila drag switch ke dalam workview trus pc restart.. kawan aku dua org dah angkat kaki tarik diri... dan ada yg gi tukar lab sblah... aku pn kemas brg nak gi lab sblah..tapi kawan aku datang balik ckp takde pc kosong...tpaksa a guna pc kampung tu.. aku tak cuba drag..so main klik dan klik je utk letak dalam workview tu...takde masalah restart lagi... maybe pc jadi berat bila drag.. and aku gitau kat kawan aku yg ada supaya jangan drag..kena klik2 je..hohoho

tiba2 budak Mat sebelah aku ni angkat tgn dh dapat..mak aih...laju benor...tak sampai 5 minit dia wat...main letak2 je dah jadi.. soalannya takde susah pn..kena wat satu network sama macam gambarajah yg dia kasi..tapi ada 3 connection kena block....takde kena configure apa2 sbb dia tak bagi ubah apa2 configuration sedia ada..mungkin budak univ2 lain tak paham atau tak nampak arahan kt bwh skali... budak sebelah kanan aku ni univ lain...bukan main lagi configure switch tu.. pastu sorang2 kawan aku angkat tgn...dah 3 orang berjaya... aku pn cuba lagi klik dan letak network yg dia nk tu..last skali ada 1 connection tak jadi..aku terus padam switch satu tu dan letak balik.. letak connection ikut turutan yg berlainan dari mula2 tadi...trus menjadi!!!!..aku cepat2 angkat tangan panggil "Sir!!!!"...dia cek takde apa configuration yg aku wat terus declare aku dapat num 4 dalam masa 22.21 minit...hohoho puas2...

pic dapat adiah??? takde a.. cik wani bukan nak tgkap pic aku ambik adiah pn.. :-(


Sijil Paling Berharga - Peringkat Kebangsaan!


dan ni senarai pemenang dari classmate aku a.k.a. budak 3DIT:

Kategori Packet Tracer (non-final stage)
1 - mat (dapat router LINKSYS cisco siot!!!)
2 - naqi
3 - munir
4 - FITRI (poyo kah aku dgn memBOLDkan nama aku??hahaha!!!)
5 - sumo


Kategori Teori Diploma (first stage)
1 - nik (dapat router LINKSYS cisco siot!!!)
4 - wani


Kategori Router Diploma (final stage)
3 - Nik, Choon Aun, Arif
4 - Wani, Nurul, Tikah

Berita dan Sumber Penuh leh KLIK SINI... (selagi webpage tersebut masih available)


P/s: thanks a lot kepada sifu-sifu Networking UTeM yang bawak kitorang - En. Nazrul, En. Erman, En. Azman, En. Fairuz dan some staff yg sporting... dan dgn post ini dah tertunai hajat En. Erman yg suh aku jgn lupa update blog ni.. hahaha!!!


sapa2 yg tak paham apa aku cita pasal switch, router dan yang swaktu dgnnya tu...wat wat paham je la..ahak3!!



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

Tuesday, March 24, 2009

Earth Hour - jom tutup lampu!!!




Ini bukan kempen masuk kelambu hehehe...tapi kempen kesedaran alam yang memerlukan semua orang menutup lampu selama 1 jam. Tujuannya untuk memberi kesedaran dan suruh manusia bersatu pasal global warming n keadaan alam pada masa skrg.

Nak lebih info leh masuk web malaysia earth hour dan bleh sign up kalu nak tau update pasal earth hour ni.. tee shirt pn ada jual..

Kalu nak support event ni sng je..just tutup lampu mula jam 8.30 malam pada 28 Mac ni..satu jam je.. n nak lagi best...kuar le jalan2 tgk camna keadaan bila kawasan sekeliling gelap .. mesti best gila.. huhuhuhu

p/s: pada 28 Mac ni, this Brilliant Google akan jadi camni... hohoho tak caya?? tunggu...



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

Monday, March 23, 2009

iPod shuffle terbaru...

Skarang ni heboh pasal iPhone dah dapat VISA masuk Malaysia n jadi warganegara Malaysia... walaupun teruja tapi apa nak wat... wat bodo je la... tapi takpe sbb baru2 ni ada azimat baru yang Apple nak kitorang pakai...

rupa iPod shuffle terbaru yang mengalahkan Zen Stone aku!

Ini la azimat terbaru dari Apple inc. bentuk yang lagi slim n kecik dari lighter singgit kat kedai runcit pak Ali tu... harga dia bleh tahan a sbb kat Malaysia ni 4gb=RM309. walaupun aku takde bajet tapi aku tetap ada impian nk kumpulkan barang2 Apple ni bila dah keja nnti..

Apa pun memang dah terbukti aku ni gila makan apple sbbnya aku byk guna apple software atau yang sewaktu dgnnya mcm... :
  • safari (web browser utk Mac)
  • iTunes (music player utk Mac)
  • wallpaper Mac OS kat laptop aku
  • Dockbar (toolbar kat bahaian bawah desktop tu)
  • wallpaper Mac n theme iPhone kat nokia 5220 aku
  • Quicktime player
  • dan pic ni...

p/s: lpas grad nak cari wit ke nak keja??



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

Saturday, March 21, 2009

Lanjutan UCSBC 09 UTeM

Banner contest yg look classic gila..

Ini la lanjutan dari UCSBC 09 kat UTEM ni... kena wakili UTEM gi peringkat kebangsaan kt UNIKL... ini first time aku masuk competition camni... harap dpt jadi pengalaman berharga... walaupun tak prepare lagi tapi keinginan nk dapat adiah tetap ada.. kalu dapat wit lagi masyuk.. ahak3.. mata wang tul la...



P/S:
1- weekend ni nak siapkan sistem yg terbengkalai.. n nak gi tengak dunia luar.. ahak3... terperap dlm umah bleh watkan otak dan jiwa aku shrinking.. tak selesa tul..

2- bila tensen makan, bila study makan, bila bosan makan, wat keja pn makan.. adoi nanti grad dh macam belon lak.. Somebody, stop me!! (ayat The Mask - Jim Carrey)



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

Thursday, March 19, 2009

Project Flash dah SIAP!!!!!!

Mari belajar sambil menganga! hehehe..

Setelah dua malam bersengkang mata, memekakkan telinga... project flash aku siap gk walaupun lagi dua tiga minggu nk present..ada coding yg kena cari kt tenet.. dalam buku pn tak menyeluruh sgt.. atau aku ni yg tak pandai baca hahaha...

Background yang aku letak byk guna watak spongebob versi 3D..baru kanak-kanak suka.. walaupun untuk kanak-kanak, elemen yang wat kanak-kanak nganga mcam aku tetap ada..hohoho..

bagi aku, leceh nk peram project ni lama2...otak aku ni dah tak muat nk tampung pasal keja.. dgn problem-problem dan masalah-masalah alam lagi.. lpas ni ada byk keja lagi nak wat... skarang??? buka kilang taik mata dulu... zzZZZZ!!!

p/s: Netriders Challenge, FYP, project CCNA and AD, Statistic... cepat la berambus... hehehe



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

Tuesday, March 17, 2009

Upin Ipin Dan Kawan-Kawan

screenshot dari web les' copaque

Satu lagi episod baru bagi upin dan ipin kat tv9...skit masa lagi TV9 akan menayang siri terbaru btajuk Upin Ipin Dan Kawan-Kawan. nak lebih info pasal udate upin ipin ni?? leh gi forum les' copaque atau web upin ipin sendri...Walaupun minat aku pada katun dah kurang tapi aku tetap nak support animasi malaysia sebab aku grafik boy.. hahaha

p/s : tahniah kat les' copaque sbb dapat lebih kurang RM4 juta dalam masa dua minggu tayangan...




[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

Wednesday, March 11, 2009

Senarai pemenang UCSBC 09!!!


Actually, aku dapat num 5 ke 6??? hahaha.. agaknya excited sangat kot... tak perasan sangat dpt num berapa.. dah la jarang naik pentas.. segan aku... org bdebar nak dapat num tbaik yang aku bdebar nak naik pentas... hehehe.. last aku naik pentas masa jadi ketua pengawas kat sek ren..

p/s: kalu tak caya dgn result atas tu, klik sini slagi diorang tak tutup web tu!

yg dapat first tu classmate aku..budak Diploma kalahkan ijazah..bangga siot.. yg 2 3 4 suma ijazah.. yg 5 tu mix.. ahak3..



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

Sunday, March 8, 2009

Utem CISCO Skill Based Competition 2009


Pagi kelmarin aku ada join satu contest ni...yang mana student DIT taun 3 mesti masuk...tapi some of us ada yg tak join pn..UCSBC 09..

Act aku tak prepare apa pn utk contest ni... skadar masuk nak cukupkan syarat en. nazrul dan yg penting ada sijil n baju free..hehehe cheap btul a...

stage ptama kena jawab online test yg mana ada 50 soalan objektif.. yang sakit atinya portal eftmk utem ni ada session timeout.. means kalu tak klik page tu slama 10 minit, sistem trus sepak kita....kna log-in lain... ramai yang jadi mangsa session timeout ni.. aku pn sama.. abis ilang jawapan yg dah tick... gelabah gk sebab masa ada lbih kurang 15 minit lagi sblum tamat.. apa lagi bantai je suma senjata api yg ada nk tembak.. seksa gila nk ingat balik jawapan yg aku dh jawab td... usaha klik 50 jawapan tu cepat2.... last2 sempat gk siap tanda n submit..

dan agak mengejut gk result aku ni..

Dapat 48/82..tak sangka lak!

adoi.. kebykan kgkawan aku dpt bwh 40.. n kejutan paling bsau, aku dapat masuk stage final utama yang mana kena guna hardware2 yang memeningkan kepala.. 30 org je terpilih gi final.. yg tak terpilih gi buat packet tracer... guna interface je untuk configure network...

giloo!! aku tak prepare ape pn.. seram siot..dah a first time experience ni... bila dah bahagi kumpulan, aku dapat member dgn budak degree..ok a sbb diorang terror gka.. tugas aku pasang kepala crossover cable.. then cari kira-kira untuk subnet apa benda ntah..bab kira2 dgn configure router tu bagi otai je wat..


Ni ler muka2 classmate aku yg masuk final..time ni baru abis final stage..

hehehe apa pun thanks pada saudara Mohd Idham dan Zulfadli..tanpa diorang group aku tak dapat a num 6 dari 10 kump final... hadiahnya dapat hamper yg kecik tu.. rembat je..janji ada hadiah..


p/s: agaknya kena penangan 'suprise' en fairuz kot.. lepas ni akan ke UniKL untuk Malaysia Netriders Challenge wahhh

_



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

Tuesday, March 3, 2009

FYP yang melesukan rohani dan jasmani aku!

Lawa tak interface aku?? hak3!

Sem ni paling menguji kesabaran..dgn FYP yang betul2 kena keringkan otak, perah gila2...woo..ditambah plak dgn perasa subjek statistik menambahkan lagi kesedapan aroma sem ni..subjek database yang mengecutkan urat otak aku... apa aku rasa??? rilex sudah..

p/s: waiting for the day! The 'F' day!



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]
Related Posts with Thumbnails