Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Wednesday, January 13, 2010

Fobia? korang mesti ada satu. Takkan ada yang takde fobia!

Cita yang dah lama kuar berkurun sejak zaman dinosour..ketinggalan zaman a!

Ni entry suka-suka je.. kalu tak suka buat-buat a suka. kalu suka, gitau kat orang lain yang korang suka entry ni.. yang buat-buat suka tu diam-diam sudah..a'ah korang-korang yang baca ni suka ke tak? kang tak suka, dah wat hari korang berduka lak. bertambah luka lak hati tu.. oh artis tidak!..

Di bawah ni antara fobia-fobia yang fit dapat cari. Penat wo mentelaah seantero ekslopedia..ayat dah jadi ntah apa-apa je.. pening punya pasal..


  • Agoraphobia: Fobia berada di tempat terbuka/luas
  • Achluophobia: Fobia gelap
  • Acrophobia, Altophobia: Fobia tinggi
  • Agrizoophobia: Fobia haiwan liar
  • Ailurophobia, Elurophobia: Fobia kucing
  • Anthropophobia: Fobia masyarakat
  • Arsonphobia: Fobia api
  • Autophobia: Fobia jika bersendiri
  • Aviophobia, Aviatophobia: Fobia terbang (menaiki peasawat)
  • Bathophobia: Fobia kedalaman (tempat yang dalam)
  • Dystychiphobia: Fobia kemalangan
  • Electrophobia: Fobia elektrik
  • Gerascophobia: Fobia tua
  • Gamophobia: Fobia perkahwinan
  • Hemophobia, Hemaphobia, Hematophobia: Fobia darah
  • Herpetophobia: Fobia reptilian atau haiwan merangkak
  • Kymophobia: Fobia ombak
  • Ophidiophobia: Fobia ular
  • Phasmophobia: Fobia hantu
  • Scolionophobia: Fobia sekolah
  • Somniphobia: Fobia tidur
  • Zoophobia: Fobia haiwan
  • Panophobia: Fobia segala perkara
  • Claustrophobia: Fobia berada di tempat yang sempit


P/s: kalu takut nak jumpa doktor gigi cam bro Eyriqazz camne hah? dentistophobia ke? jangan marah ek!




[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

30 BUZZ!!!:

^ ZuMaWaMBa ^ said...

tb2 plak tringat ngn entry aku yg wat sorg blogger jd hangett~ hahaa

:: i fobia same olat bolu sama kak sisakman~ T_T

BULLET said...

aku fobia kat darah...kalau tengok citer kat tv yang muke cedera parah pun badan aku dah sejuk dah

diden [+] said...

pe agnya kategori pobia aku nie

F I T said...

@^ ZuMaWaMBa ^ perghh kenapa dgn blogger tu? fobia dgn ulat bulu kecik ke ulat bulu besau??

@BULLET a'ah tapi kan kalu tgk ER ke HOUSE ke time bedah tu rasa ngilu lak kt part yg diorang bedah tu..kalu bedah perut mesti rasa ngilu kat perut..haha tgk budak sunat pn mesti ada rasa ngilu kt part tu..teringat lagi..sakit woooo tak tahan! haha

F I T said...

@diden[+] bro takut pe??meh nk cop phobia kt bro..hehe

izzahfarhana said...

nak kate phobia cmne ha?tp geli katak n ular de la.hehe

F I T said...

@izzahfarnaha ada tu..kalu fobia ular = ophidiophobia..kalu katak = frogophobia kot..haha adoi tergeliat lidah den nak nyobut..

Hazzy Ishak said...

kalau takut hilang orang yg kita syg...apa kena nama fobia tu?

F I T said...

@Hazzy Ishak wahh lain skit a fobia ni..autophobia kot..takut jika bersendiri..boleh la..^_^

intan izani said...
This comment has been removed by the author.
intan izani said...

fit,
kalau fobia tempat sempit lak?

F I T said...

@intan izani owh lupa nk tulis..kalu fobia tempat sempit = Claustrophobia..jap nk tambah hehe

amoi said...

tak penah ada kesempatan nak tgk this muvi. nak donlot cam malas lak. haha

F I T said...

@amoi kalu berani tengok a..ni cita susah tido malam ni..heh

FarhanaDr said...

Err.. Saye.. Fobia ngan bas.. Fobia juge ngan suara lelaki dlam fon.. Haha.. Takut banget..

aien_Raz said...

Claustrophobia: Fobia berada di tempat yang sempit

itu lah pnyakitku...agagaga~

ishiko said...

heyp.. ^_^
Ooooo...pngetahuan br neyh ~

F I T said...

@FarhanaDr pergh macam2 a awak ni..heh

@aien_Raz a'ah kebanyakan ada fobia kat tempat sempit a..takut takleh nafas agaknya..heh sesak woo

@ishiko yup hehe ^_^

miracinta! said...

wah terjumpe blog kamu!
tros tgk fobia2 ituh..
hahaha..
mira elurophobia XD
sangat takut okehhh..
hahaha..
sila jgn gelakkan saya okeyh =P
nice blog..

cik EPAL said...

bro eyriqazz doktor gg ke?? :)

F I T said...

@miracinta! eh kucing pn takut ke??ada gk ek orang takut kucing..takde..tak gelak pn.. hahaha

@cik EPAL eh bukan la..bro eyriqazz yang gi jmpa doc gigi aritu.. cik EPAL fobia pe?banyak ni. pilih2. ambik satu percuma satu.. haha

miracinta! said...

hahaha..
klu takde org takot kucing make takde la elurophobia an?
so..
mira tolong mengisi jawatan kosong sebagai fobia kucing je..
wahaha!
well, ade cite kowt disebalik kejadian..haha

F I T said...

@miracinta! a'ah bagus a..tapi jawatan ni takde gaji..heh napa takut? kena cakar dgn kucing ke?

Kyuubi_85 said...

if fobia tpt sempit ad, tempat yang luas pula takde ke org fobia? :D

F I T said...

@Kyuubi_85 ada ke yg takut luas..adoi macam2 a.. kalu fobia tempat luas = agoraphobia. ni fakta ni bukan auta..caya tak?hehe

P/s: any other request?nnti fit update

Kyuubi_85 said...

haha... aku caya je kat kau.. :D

F I T said...

@Kyuubi_85 hehe thanks bro!

ieQa sWetLuv said...

fobia kawen ade x??ngeh3 ;p

F I T said...

@ieQa sWetLuv ada tu Gamophobia: Fobia perkahwinan..ha ni sah ada gamophobia ni..dah le tu..gi cari laki sorang..haha

CikTeh said...

Assalamualaikum dan Hai... Kami dari Lensa Film Sdn Bhd. Kami sedang mencari peserta untuk program tv "ADA BERANI" MUSIM KE-2. Untuk pengetahuan saudara dan saudari, program ADA BERANI musim pertama siaran ulangan sedang di tayangkan di TVi pada hari Khamis jam 2.30 dan 11.30 malam pada hari yang sama. Jika saudara dan saudari berminat untuk sertai program ini, kami harap agar saudara dan saudari boleh bagi contact number untuk senang kami hubungi. Actually program ADA BERANI ni bertujuan mengatasi masalah fobia yang dihadapi oleh seseorang. Jadi, jika saudara ada fobia yang nak diatasi, boleh lah sertai kami. Saudara juga boleh layari website kami seperti yang tertera di bawah ini ataupun fb ADA BERANI boleh klik link ini

http://www.facebook.com/adaberani.buatjer?fref=ts

http://www.facebook.com/AdaBerani2012?fref=ts

atau taip je ADA BERANI.

www.lensafilm.tv

atau blh jga menonton rancangan ADA BERANI di youtube

http://www.youtube.com/watch?v=5MBUjUX-IWI
http://www.youtube.com/watch?v=RYI-WEWt3kk
http://www.youtube.com/watch?v=GfnmUm49RVc
http://www.youtube.com/watch?v=uQ1CSHJ-xqk
http://www.youtube.com/watch?v=RiBJjhTKhcQ
http://www.youtube.com/watch?v=NFil9fjvn9o
http://www.youtube.com/watch?v=mwd-Irt26Y0
http://www.youtube.com/watch?v=gawVdhaDUFc
http://www.youtube.com/watch?v=U7jhqMILsZo
http://www.youtube.com/watch?v=bjigMCxGm3E
http://www.youtube.com/watch?v=3Z_uUhulA1Q

Jika ada kawan-kawan lain yang berminat untuk mencuba atasi fobia boleh juga contact kami di:

Office: 03-2092 1488
Anis: 012-3959699
Azila: 019-2132369
Azura: 019- 8692984
Akma: 0179088568

Insyallah pengambaran akan di buat pada bulan 1 akan datang.....

Terima kasih
Ada Berani Buat Jer

Post a Comment