Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Saturday, January 9, 2010

Lelaki dengan Perempuan Takleh Berkawan?

Monica Geller, Phoebe Buffay, Rachel Green
Joey Tribbiani, Chandler Bing, Fit Hardy.


Dulu fit bersekolah kat sek agama.. bukan pilihan fit utk masuk sek agama..tapi takpe a.. ikut cakap mak bapak lagi bagus dari jadi anak derhaka.. tapi fit tak dok ostel.. so tak terasa sangat keagamaannya.. heh...

Jadi korang tau kan camna sek agama ni... untuk form 1,2,3 tak campur laki pompuan... bila dah naik form 4,5,6 baru campur laki dan perempuan.. so sosial pn kurang le skit,bagi fit la.. kalu orang lain tu mesti sosial cam besa ja.. ye la.. fit bukan lah sekacak Fahrin Ahmad atau Aeron Aziz.. dan fit bukan lah ada specialty cam athlete atau genius boy.. mana la ada girl nk pandang atau kawan..

Sebab tu, fit yg sememangnya shy guy sejak sek. ren. terus menjadi shyer guy.. apapun ada satu ungkapan yang selalu fit dengar di kalangan pelajar kt sek ni..


"Lelaki dan perempuan tidak boleh berkawan."


Habis bercinta bleh?? erm camana hah?

So pada sapa2 yg terasa dgn apa fit wat tu fit mintak maaf.. tak kira la in reality or virtually.. tapi kalu fit ada wat salah tu tegur2 la... jangan ignore je.. don't worry.. fit open-minded... sbb fit pnah jadi PRS.. bincang tu kan lagi elok dari bermasam muka. PEACE!



P/s: yang tak bestnya penah kena warning dgn abang angkat/pakwe some girls sbb kawan dgn girl diorang.. siot ja.. memang sakit ati.. sbb tu fit timbul isu ni..



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

25 BUZZ!!!:

alharir said...

Statement tu biasa kita dengar pada orang couple.. at least bagi aku la. Sbb kalau girl n guy berkawan, mesti timbul syak wasangka by the partner. Taknak elaborate skit lagi ke, FIT? Sbb topik ni luas gak.

CN said...

haah. tahu tak? kalau kat kisas kan, lelaki perempuan even nak cakap benda penting kena cakap antara tirai...isk. gila ek.

nrlhdallddn said...

ala, kalau berkawan atas dasar kawan takpe la kan..kekadang yg dari skolah dilarang tuh yang jadi culture shock bile keluar dari kehidupan skolah tuh..aku tak kata salah skolah, tapi aku dapat tengok bekas bekas pelajar skolah agama tuh, bila keluar, ya Allah , lagi teruk dari yang skolah biasa..

ape ape pun, depends kat orang tuh sendri gak kan..

-ROCKprincess- said...

for me...
yg penting kat sek agama nie ilmu dier yg luas...
mmg dak sek agama nie bkn sumer yg kuar sek baek2...
terpulang pd individu tue nak watper ngan ilmu yg dier dpt...
5thn sy sek kat SAMTH Klang...
I never regret going to that school...
huhu...

I don't really agree that boys and girls can't be friends...
my bestfriend is a guy...
dah 3thn...
as long as ur gf or bf tue faham the situation...
xkan ader paper yg berlaku...
my bestie's gf pown mmg rapat ngan I...
huhu...

F I T said...

@alharir a'ah sesetengahnya memang pada couple...nk elaborate lagi ke??nnti a wat part 2 heh

@CN oh ye ke??susah a gitu..

@nrlhdallddn memang culture shock pn..bila gi u je rasa tersisih skit...tapi jap je la..pastu ok la... budak sek agama ke budak sek besa ke sama je.. tapi bergantung pada org a..ada yg ok ada yg ko..pandai2 a buang yg keroh, ambik yg jernih.. jgn gi masjid, ambik slipar baru, selipar lama tinggal..haha

@-ROCKprincess- ok saya faham..memang byk pengajaran kt sek agama ni..tapi pelajar bukan kebanyakannya baik mungkin sbb sek saya ni minimum result utk masuk just 2A...tu yg bercampur baik dan tak baik tu.. apa-apa pun kita kena pandai bezakan yg baik dan yang buruk.. apa yg wat saya tak pandang sek tu sbb sama je cam sek besa..ada gado2, tumbuk2, kapel2..so rasa biasa je la..takde a best pn sek agama ni..apa2 pn saya ok ja dgn semua org..tak pnah gado2..yg tak baik pn ok je dgn saya, yg baik pn ok je..maybe sbb saya ni tak overreact..cool ja..lone ranger katakan..

pasal boy and girl tu sbenarnya takde masalah a..budak2 sek agama ni je yg sensitif skit..saya tak dok ostel..so takde a terasa sangat..bila dok luar bleh gi tuisyen..bercampur gk dgn budak sek lain..



P/s: yang tak bestnya penah kena warning dgn abang angkat/pakwe some girls sbb kawan dgn girl diorang.. siot ja.. memang sakit ati.. sbb tu fit nk timbul isu ni..

FarhanaDr said...

Erm.. Boleh saja kawan.. Takde hal rase.. Tapi bila dah rapat sgt, maksudnya agak rapat, tak leh nak jamin takde timbul feeling.. Lagi susah kalau msing2 dh ade psangan.. Hmmmm.. Pndai2 laa kita.. Berkawan biar berjuta lemon kan? ;)

joegrimjow said...

berkawan bese boley je
cume nak jadi baik tu
xsesuai sebab akan ada perasaan lepas tu

F I T said...

FarhanaDR yup berkwan biar seribu..tapi kena pandai pilihn kawan gk.. kalu ada feeling tu susah a bg yg dah kapel...sbg kawan kena a paham..takleh musnahkan kebahagiaan org lain..heh

@joegrimjow a'ah..tp bergantung pada org a..klu memang dh ok kawan tu ok je..tak perlu nk rumitkan keadaan..

fashah84 said...

salam..

bg sy boleh perempuan ngan lelaki berkwn..tp apa saje yang kita buat yg penting nawaitu..hadis nabi pun ade ckp "sesungguhnya nilai amalan itu dgn niat..

kalo niat kita baik,insyaAllah semua ok..sbnrnya sy ade bestfriend(lelaki)..kami xde mslh pun,sy kawen pun ngan org lain bukn ngan dia..kdg2 ade mslh yg kita x bleh cerita pd kawan permpuan ni..kn crita ngan lelaki baru pham..

aien_Raz said...

lelaki ngn pompuan boleh jer nk kwn.. tp kena la jga batas2 pergaulan tu... kot ye pon jd best frens kn.. jgn lak smpai tolak ketepi awek sndri.. hehe

hans said...

aku dlu school agama
tapi aku rasa budak2 school agama tahap hipokrit dia sangat melampau
walau xsemua
so,aku rasa aku lebih sesuai dekat sekolah lain dan akhirnya aku pindah sekolah
hahaha

F I T said...

@fashah84 wslm..betul tu..niat kena betul..thank sbb share ur experience.. :D

@aien_Raz yup.. makwe itu penting dari bff.. hehe

@hans setuju2..ada yg hipokrit..ada kes girls ni saja kaco kapel ni sampai diorang putus..memang hipokrit a..tapi tak smua a.. bagi aku kawan sek agama aku ok ja dgn aku..takde masalah sgt.. heh..


P/s: apa pun, let's bygone be bygone

Syida Shukor said...

my sister dulu sekolah di sebuah maahad di perak . and byk kes ragging yg melampau . sampai berdarah2 student tu . at the end , dia berhenti sebab tak tahan . setahun ja dia sekolah di situ .

F I T said...

@ Syida Shukor owh ye ke??fit pn tak suka a nk ragging2 ni..tambah2 sampai berdarah tu..Allah dah bagi kaki tangan tu untuk pukul hamba dia ka? bila dah ditarik balik baru nk nyesal.. adoi ter'emo' lak..hehe apapun syukurla fit tak terlibat dgn gejala tu suma..

JMR said...

sapa ckp xleh?kecuali partner tu cpt jeles..boley je bkawan, tp berpada2 lah..rules of frenship tu kena jaga...

naim said...

haha.same la fit.aku dulu pun tak bleh kawan dak pempuan.sekolah sains.senior yang alim2 tu tak bagi takut ktorang wat yang xelok kot??haha

Zuewairy said...

kena pandai berkawan la.. statement tu kadang2 cikgu yg kata.. xnak bg kita buat perkara xelok..


eh fit stay kat beseri eh?? area mana?

Fiffy Syafiqa Hazirah said...

btw, my best fren is guy. hahaha..

dlu pn samer dok smka, xleh dekat skit ngn llki.. tp mmg ngam lagi dgn llki dari ppuan.. bkn buat menda x baik pn..

tp tgk skrg, kadang2 tgk budak yg x pernah bcampur llki ppuan la lagi truk dri yg dah biasa.. cultural shock la tu..

F I T said...

@JMR tu a..kengkadang yg dh ada bf atau abg angkat ni diorang jeles a..pastu dok warning2..tu yg malas nk kaco tu.. nk pinjam barang pn takleh..adoii lagi slesa kawan dgn yg solo..takde sapa kaco...

@naim tu salah satu sbbnya la.. sbb tu pandai2 a jaga pgaulan..ada kawan yg opposite sex pn bleh tolong time kita susah dan sng..kot a segan nk mintak tolong dgn kawan yang sama jantina..kang ilang macho hehe

@Zuewairy btul tu..ustaz2 a slalu kata spya jaga pgaulan..nk kawan bleh, nk menggatal jgn..heh a'ah stay beseri..area kampung ja..dekat2 je dgn RPA paya...bro orang perlis kan.. ^_^

@Fiffy Syafiqa Hazirah ramai yg comment kat sini ngaku bff dia from the opposite sex.. tak kisah a..tak salah pun kan..janji kawan tu bleh pakai..masa senang dia ada..masa susah pun dia ada.. itu namanya kawan.. zaman sekarang ni maybe ramai yg terpengaruh dgn benda2 kt tv n internet..dunia dah takde sempadan nk wat camna..zaman dolu2 takde pn gejala sosial cm sekarang.. ish3...

––––•(-•.cik.•-)•–––– said...

em.
leh tu memang leh..
tapi kadang tu, pasaan suke tu mule la terbit.
ha ha ha.
tapi lau da ade pasangan, xleh la kawan rapat sgt ngn berlainan jantina..
nnt ade pihak yg jeles.
(:

F I T said...

@––––•(-•.cik.•-)•–––– a'ah bergantung pada org a..kengkaadng2 bertahun2 kawan pn diorang ok ja..agaknya kena maintain cara kawan tu..kang lebih2 mesti ada yg perasan..tu yg tak best tu.. kalu dgn yg kapel tu pn susah skit..kena ati2 gk..ye a..kita pn jeles gk kalu pasangan sendri lagi rapat dgn org lain..hehe cemburu buta..

Zuewairy said...

owh.. RPA Paya~

dekat jela dgn rumah;)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

sesetengah tu lelaki n pom susah nak mndefinasikan hub meke hanya sebagai kawan sampai bila2

sebabnya bila lama2 kawan. share problem. akan wujud gak perasaan sikit2.

pom n lelaki ada tarikan magnet kan.

tapi lolly suka lebih ramai kawan rapat lelaki dr pom :D

.:.Cik Dya.:. said...

kawan xboley, bertumbuk boley?

F I T said...

@Zuewairy erk dekat ke??heh takpe2..kalu nmpk tu tegur2 a..

@mis lolly a.k.a luvfareda heh btulkan?best kalu ada bff yg opposite sex.. maybe semangat tu lebih skit...

@.:.Cik Dya.:. owh..tabley2.. tapi kalu nk nyatakan semangat berkwan tu melalui tumbukan sila la..haha

Post a Comment