Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Monday, January 18, 2010

Letak Auto-Appear Link Box Yang Cool Dalam Blog Korang!

Ini ada lagi satu tutorial yang memang best untuk blog korang. selalunya kalau cursur mouse korang berada pada satu link, akan keluar box yang koman-koman je. Macam mana nak dapatkan link box yang cool macam ni?


Sila backup template dulu kalau-kalau lah benda ni tak jadi. Tak susah pun sebenarnya. Ada 3 cara mudah je untuk korang dapatkan link box ni.

  • masuk LAYOUT--EDIT HTML
  • cari perkataan "/head"
  • pastu copy dan paste kod di bawah ni selepas perkataan </head> dan sebelum <body>. Ingat tu!
<link href='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/sweettiles.js' type='text/javascript'/>


  • Dah letak link tu? Klik je 'SAVE TEMPLATE'.
Dah siap. Korang boleh view blog korang. Jadi tak? Kalau jadi, gitau kat orang lain. kalau tak jadi gitau kat fit. Ok? Selamat mencuba!



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

13 BUZZ!!!:

JMR said...

xdpt pon bro..dia ckp ade smething wrong..

..nOj.. said...

ye ke semudah ini? mcm nk try, tp skang malas... kang la

Sendra said...

tak jadi lahh coding ni..something missing ni..

F I T said...

@ALL thanks semua kerana tegur..scroll box tu rosak skit sebelum ni..skang dah re-code balik..dah ok..korang leh cuba..dah berjaya gitau a k..

Sendra said...

ok fit,dah jadi..thanks respon pada comment kami.lain kali buat lagi lahh eh ttorial2 camni..senang sikit ada blog tutorial bahasa melayu.

F I T said...

@Sendra oh ok boleh je..apa2 tutorial yang ada diguna dalam blog ni akan di share dengan korang..don't worry ^_^

roe said...

fittt.. hye! i try la kan nak buat cam u ajar ni.. tapi cam x jumpa yang /head tu lah. heh.. how eh?

F I T said...

serius tak jumpa perkataan </head>? erm pelik..bukan guna icon '[' tapi '<'..coding dalam entry tu lupa nak tukar a icon tu sebab format dulu2 boleh rosak blog punya layout bila publish..kalau dah jadi gitau a..

roe said...

yeayy!! dah dah jumpa dah!! thanks FIT! i learned a lot thru your blog ni. tak pernah lagi jumpa blog yg kasi tips2 camni. simple and practical. hehe.. thanks a million thanks! :)

roe said...

ok jap u. i dah jumpa and dah masukkan link u kasi tu.. then nak buat ape? i lemz sket u mende2 ni..

F I T said...

eh dh masukkan link tu then klik 'SAVE TEMPLATE' a...pastu tengok kat blog kuar tak box biru tu bila mouse tu tunjuk kat mana-mana link.. okay?

roe said...

hhmm.. tak.

okay actually i nak buat bar yang cam tulis kat blog u ni yang cam "Home" "About Fit" sume tu.

U kene buat tuition nih. heh

F I T said...

oh itu lain cerita lak..nanti i ajarkan..thanks sebab request :)

Post a Comment