Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Tuesday, January 19, 2010

Scroll box problem + scroll box code



Hari ini fit dapat ilmu baru lagi dalam dunia coding ni. Masalah yang selalu fit hadapi bila nak wat tutorial, time nak letak coding dalam scroll box. Macam kat entry-entry ni;

Tukar Logo/Favicon Blog

Letak Cool Auto-Appear Link Box

Apa yang menjadi masalah ialah sesetengah coding yang diletak dalam text box tu akan di'debug' oleh browser. Maka akan berlakulah ketidak seimbangan susun atur blog dan mungkin juga akan berlaku perubahan pada coding tersebut dari format css kepada html.

Jadi berpandukan kepada tuan guru Nik Aziz Google, fit cuba search cara untuk encode kan coding yang nak diletakkan dalam text box tu supaya browser tak debug coding tu. Apa yang fit dapat ada dua cara. Ada cara mudah dan susah;

  • gantikan sendiri lambang yang selalu diguna dalam coding dengan encode script..contohnya takleh tunjuk kat sini. korang boleh tengok kat WEB ni. ni pun dah cukup bagus share linknya. selebihnya korang usaha la sendiri. Usaha lif kejayaan!
  • atau korang guna je encode/decode tool dari WEB ni.. cepat, tepat dan betul!
lepas korang dapat coding yang dah di'encode' tu baru korang boleh letak dalam scroll box dan takde lagi masalah tentang browser yang cuba debug code tu..

a'ah lagi satu..korang nak tau kan code untuk scroll box? copy je bawah ni. nanti boleh korang guna untuk letak coding banner blog korang ke coding apa2 ke untuk di'share' dengan kengkawan korang. height dan width tu pandai-pandai la korang adjust sendiri. ;

<div style="height:120px;width:250px;font:16px/26px Georgia, Garamond, Serif;overflow:scroll;">Ayat korang sendiri!</div>


Ok tu je nak kongsi hari ni. Apa-apa pun maaflah pada sapa-sapa yang dah cuba auto-appear link box tu sebelum ni. masalahnya pasal ni la..yang fit cita kat atas tu. Apa-apa pun, tutorial tu dah boleh cuba dah sekarang.. thanks pada yang Sedara JMR dan Sendra yang menegur!


P/s: baru selesai hantar segala dokumen untuk permohonan UPU. Sorry lambat online! ^_^



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

6 BUZZ!!!:

miss lolly a.k.a luvfareda said...

a'ah pernah nak buat.


tp xgeti nak edit html semua tuh =(

F I T said...

cuba a dulu..bila dah menjadi memang ada rasa puas hati hehe sebenarnya as a programmer bukan perfect sangat. kitorang byk try an error sampai berjaya..baru menjadi coding yang kita nak tu..

cr3ap said...

Too bad I'm not good at codings of html. Can't do anything to help you.

Regards from cr3ap
http://cr3ap85.blogspot.com/

nuhan said...

permohonan upu? gud luck!^^

F I T said...

@cr3ap takpe uncle google ada..hehe thanks anyway..

@nuhan yupp..baru selesai semuanya semalam.. thanks ^_^

Hazzy Ishak said...

thanks for this tuto, memang tercari2

Post a Comment