Iklan Khidmat Komuniti Malaysia Fitrihadi!


_
*Dengan ini di umumkan blog ni dah ditamatkan perkhidmatannya! Jom ke blog baru. Lebih tips, lebih cerita lebih kelakar!
FITRIHADI.COM

Monday, February 8, 2010

External Hard Disk Tak Detect?




External hard disk korang ada problem tak boleh detect tak? Btw, fit ada ikhtiar. Tak perlu keluar duit pun. Apa-apa pun cuba dulu.

External hard disk yang susah nak detect ni maybe sebab dah lama. Dia punya usb plug tu jadi kurang efisyen. Fit punya external hard disk pun dah susah nak detect. Tapi dengan solution yang fit baru discover ni, tak perlu risau lagi nak fikir beli external hard disk baru.

Caranya, usb tu korang cucuk slow-slow. Paling slow yang korang boleh. Pastu tunggu jap sampai pc korang terangsang.. heh kalau tak detect gak cuba lagi cucuk slow-slow. Sebab kenapa korang kena cucuk slow-slow tu supaya ada lebih electric shock kat usb plug tu. Kalau cucuk laju-laju maybe PC korang tak sedar kehadiran external tu. Tu yg susah detect tu.

Fit tak pernah lagi tukar external hard disk walaupun kengkadang external hard disk tu tak detect. Cuba dulu guna cara ni. Senang dan jimat duit!


P/s: Err.. kalau tak detect langsung, korang beli baru la senang cita.. patah tumbuh, hilang beli baru! :)



[ Please drop your BUZZ because the silence is killing me softly. ]

13 BUZZ!!!:

Hazzy Ishak said...

my bos dapat external percuma pun tatau nak guna...last2 suh anak2 buah dia guna...hehe

F I T said...

@Hazzy Ishak hehe ajar a boss..kot a dapat bonus ke. leh blanja saya Mcd!

~~dieylah~~ said...

mcm charger hp sy gakla..dh xleh nk detect..hihi..kna slow2 cucuk bru detect..sm konsep je kn..hihi..tips yg baek punyer..^.^

kenwooi said...

yeah.. cucuk lambat.. =P

kenwooi.com

F I T said...

@~~dieylah~~ ye ke? a'ah sama konsep a tu :)

@kenwooi yup cucuk lambat cam siput! :P

JAI said...

rosak kut..meh..meh..bagi kat gua..hehehe

F I T said...

bagi? hohoho kena bayar dulu..Hard disk IDE..susah skit a..rasanya ada pin rosak/patah kot..adoiii

Sharinginfoz said...

tension kan kalau tak boleh detect ni...

Workplace Romance????

Datang Kerja Kul 10 Pagi????

F I T said...

memang tension..dok fikir nak beli baru je.adoii

JHafiz said...

hmm... thanks utk tips ni. memang dah banyak kali dengar pasal ni, tapi still xtaw solutionnye. sekali lagi, terima kasih.

F I T said...

@JHafiz
okay cuba a dulu..heh :)

Anonymous said...

external hard disk sy xbleh detect laa.. tetibe je sbb mlm sblm tu ok je. xdpt la nk menonton citer2 korea. dh cuba cara yg fit ajr tp x mau jugak. pas tu ade sound sket kat hd tu. mcm ne ek.. ?

Anonymous said...

dpt juga akhirnyaa.thanx 4 da tipss T_T

Post a Comment